Home Forum Kort
 
 



      Sponsore
.
      Historien
.
      Åbningsdage
.
      Udstyr
.
      Kalender
..
      fester m.m
.
      Brygproces
.
      På lager
.
      Bestyrelsen
.
      Div. link
.
      Klubmester
.


   
 
 
En typisk All Grain brygproces.

En All-Grain brygproces betyder i sin enkelthed, at man anvender maltkorn og IKKE maltekstrakt.



       
  Man hælder 21 l. koldt vand i
gryden (37 liter), og sætter termostaten på 65 grader.
Gryden har en løs si over
tappestedet. Man skal hælde
2 - 3 liter vand i gryden pr.
kg. malt.
  Man vejer sin malt af.   Man valser malten på en af vores store kaffemøller.   Malten hældes i gryden. Der
mæskes i 90 min. under
konstant omrøring. Man hæver
temperaturen til 75-78 grader i
yderligere 15 min. for at "løsne"
sukkeret fra malten og stoppe enzymprocessen.
       
  Urten er færdig mæsket.   Man separerer urten gennem
det naturlige filter (malten),
indtil urten er fri for maltrester.
  Processen foregår ved at man i
15-30 min. tapper urten af, og
hælder den tilbage i gryden.
  Med en grydeske kan man
nemt kontrollere, at urten er fri
for maltrester.
       
  Urten tappes af, og man
hælder ca. 16 liter 80-85
grader varmt vand i gryden.
Man tapper ca. 30 liter så man
efter kogningen ender med 28
liter urt.
  Man vejer sin humle af, typisk
i 3 portioner.
  Urten bringes i kog.
Den første portion humle
tilsættes og koger med i en time
(giver bitterheden i den færdige øl).
  Efter 30 min. kogning tilsættes
den anden portion humle (smagshumle).
Den tredje portion humle tilsættes efter yderligere
20 min. (aromahumle).

       
  Efter en times kogning tappes
den færdige urt i en gærings-
beholder. Humlen sies fra.
  Urten nedkøles med en rustfri chiller. Det tager ca.15 min.   Det er vigtigt, at man ilter urten
ved at hæve og sænke chilleren.
Gæren har brug for ilt i starten
af gæringsprocessen.
  Når temperaturen er ca. 25
grader måler man sin OG
(sukkerindhold). Derefter
tilsætter man gæren, og urten stilles til gæring ved ca. 21 grader.